latinica  ћирилица
02/03/2024 |  14:22 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: "Ratni tabor" u Evropi je i dalje jak i ne mijenja svoj cilj

"Ratni tabor" u Evropi je i dalje jak i ne mijenja svoj cilj, a to je nanošenje strateškog poraza Rusiji, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (FOTO: FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Sergej Lavrov (FOTO: FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

On je tim riječima prokomentarisao nedavne izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona o tome da Zapad ne isključuje mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, šefa Pentagona Lojda Ostina da ukoliko se pokaže da Ukrajina gubi na frontu onda vjeruje da će se NATO uključiti u sukob protiv Rusije i objavljeni razgovor nemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most.

- Situacija nedvosmisleno ukazuje na to da je ratni tabor u Evropi kao i do sada veoma, veoma jak - rekao je ruski ministar na pres konferenciji po završetku Diplomatskog foruma u Antaliji.

U poslednje vrijeme smo svjedoci neslaganja kancelara Njemačke Olafa Šolca i Bundesvera oko nekih lukavih ideja vojske za koje je javnost saznala iz audio snimka o tome kako pripremaju napad na Krimski most i druge objekte, prIЈe svega skladišta s municijom, rekao je on.

- I priji tome žele sve da prevare kako se ne bi pomislilo na njih već na Amerikance i Britance pošto su oni i onako već tamo. Očigledno samoraskrinkavanje. Raskrinkavanje u vojnoj sferi, isto kao što je to u političkom pogledu bilo priznanje Merkel, Olanda i Porošenka da nisu ni namjeravali da realizuju Minske sporazume - rekao je on.

On je dodao da u Moskvi vide da na Zapadu postoji nerazumijevanje po pitanju Ukrajine i želja da se Rusija pobijedi na bojnom polju.

- Mi imamo dobru volju za rješavanje sukoba mirnim putem. Ali ne vidimo dobru volju sa druge strane i ne samo to – vidimo nerazumijevanje onoga što se događa. I vidimo, kao i do sada, želju te iste strane da se Rusija pobjedi na bojnom polju - naveo je on u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim rečima, Rusija nije dobila nijedan ozbiljan prijedlog za pregovore sa Ukrajinom od razgovora u Istanbulu 2022. Godine.