latinica  ћирилица
02/03/2024 |  16:18 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Biskup Majić: Okrenut sam ka konkretnoj potrebi čovjeka - vjernika (VIDEO)

Biskup banjalučki Željko Majić, koji je danas ustoličen na Svetoj misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci, rekao je u intervjuu za RTRS da će najveći dio svoje službe posvetiti čovjeku, vjerniku ove biskupije.
Željko Majić - Foto: RTRS
Željko MajićFoto: RTRS

- Okrenut sam ka konkretnoj potrebi čovjeka - vjernika. Moja prva misao, ideja i ono čemu ću posvetiti najveći dio svog vremena jeste konkretan čovjek, vjernik banjalučke biskupije u konkretnoj životnoj situaciji, sveštenik koji je s njim. Briga o konkretnom čovjeku, jer Crkva nije izololovana i zatvorena, daće doprinos široj društvenoj zajednici i svima drugima sa kojima dijelimo ovaj prostor i vrijeme - rekao je biskup Majić.

Govoreći o tome koliko je narod blizak Crkvi, Majić je rekao da je privrženost Crkvi na tradicionalni način veoma dobra - obavljaju se krštenja, vjenčanja, vrše ispovijedi, posjećuju mise...

- S druge strane, statistika kaže da, ako govorimo o redovnom praktikovanju vjerskih obaveza i poštovanju crkvenih zakona, postotak opada - rekao je on.

Biskup Majić je istakao da se vjera najbolje očituje kroz to kako se živi, odnosno da li čovjek živi u skladu s vjerom.

On je rekao da savremeni čovjek živi lažni komformizam u stanju samozadovoljstava koje nema nikakve osnove, jer čovjek, kako kaže, ne može biti zadovoljan ako je udaljen od istine, a istina je Bog.