latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:15 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

"Vučji dani na Ozrenu": Vukovi uočeni, ne i odstrijeljeni (VIDEO)

Oko 1.000 lovaca iz svih krajeva Srpske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, učestvovalo je na 23. manifestaciji "Vučiji dani na Ozrenu". Vukove su locirali, bili nadomak trofeja, ali nisu imali lovačke sreće.
"Vučji dani na Ozrenu" - Foto: SRNA
"Vučji dani na Ozrenu"Foto: SRNA

Vukovi na Ozrenu umakli su sa nišana iskusnih lovaca. Iako je vedro vrijeme išlo u prilog lovcima, vuk ih je nadmudrio, pa je njih 1.000 ostalo bez najznačajnijeg trofeja. Pet vukova je uočeno, ali ne i odstrijeljeno.

Svake godine u hajku na vuka dolazi i sve veći broj lovaca iz inostrastva. Od ukupno 17.000 hektara lovne površine na Ozrenu, lovci su lovili na 9.200. Uočeno je pet vukova, a brojnost bi trebala biti za dvije jedinke manja.

"Vučiji dani na Ozrenu" su lovno-turistička manifestacija koja predstavlja brend ovog kraja. Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da je ova manifestacija značajan turistički potencijal grada.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić pohvalio je ovogodišnju lovno-turističku manifestaciju za koju je rekao da je bila uspješna sa organizacionog, bezbjednosnog i domaćinskog aspekta.

Minić je naveo da Lovački savez Republike Srpske podržava ovakve manifestacije, što ga ujedno čini i čuvarom prirode, te se bavi uzgojem i zaštitom divljači.

Manifestacija je za 23 godine okupila više hiljada lovaca koji su odstrijelili 11 vukova.