latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:22 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Reforma javne uprave pokrenuta nakon dužeg zastoja (VIDEO)

Reforma javne uprave u BiH ponovo je pokrenuta nakon dužeg zastoja izazvanog nedostatkom političke volje.
Tastatura - Foto: RTRS
TastaturaFoto: RTRS

Nedavnim konstituisanjem Kooodinacionog odbora za reformu javne uprave počele su aktivnosti na ispunjavanju još jedne preporuke iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Građani naviknuti na duga čekanja ispred šaltera javnih ustanova nadaju se da će administrativne usluge ubuduće biti dostupnije.

Pokretanje digitalizacije javne uprave je među najvažnijim prioritetima što bi u praksi omogućilo olakšane postupke za građane i privredu i niže troškove administrativnih usluga.

- Želimo da u narednom periodu počnemo proces digitalizacije i da građanima omogućimo brži, funkcionalniji pristup informacijama, dokumentima, pogotovo privredi gdje puno gube na te tehničke stvari u šalter salama, što bi se moglo raditi elektronski - kaže Darko Kasap, direktor Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Ključni preduslov za funkcionisanje i korišćenje elektronskog potpisa je usvajanje zakona o elektronskom potpisu na nivou BiH.

- Naše institucije su spremen na to, međutim treba još da se usklade zakonski okviri da bi on bio primjenjiv svakodnevno. Vjerujem da ćemo u narednom periodu "otkočiti" taj problem, što je ključ cijele digitalizacije - navodi Kasap.

Za razliku od BiH, u zemljama regiona, posebno u Srbiji, digitalizacija i elektronsko poslovanje postali su još važniji u vrijeme pandemije Kovida jer su građani dobili brojne digitalne usluge.

Spremnost i sposobnost vlasti da unaprijedi javnu upravu ima uticaja i na evropski put jer je ona dio Prvog klastera revidirane metodologije za pristupanje Evropskoj uniji. To znači da se progres u javnoj upravi reflektuje i na druge sektore.