latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:53 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

U Beogradu predstavljene aktivnosti Audio-vizuelnog centra Srpske (VIDEO)

U okviru Međunarodnog filmskog festivala FEST, u Beogradu su predstavljene aktivnosti Audio-vizuelnog centra Srpske.
Beograd (Foto: TANJUG/ BEOINFO/ bs) -
Beograd (Foto: TANJUG/ BEOINFO/ bs)

Povod je bila premijera filma "Za danas toliko", čije snimanje je finansijski podržao ovaj centar.

Upravo kroz film "Za danas toliko" režisera Marka Đorđevića, najbolje se vidi rad Audio-vizuelnog centra Republike Srpske. Dio sredstva kojima je ostvaren, dodijeljen je 2022. na prvom konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih filmova. Ovaj konkurs je označio i početak rada ove institucije.

Direktorka Audio-vizuelnog centra Anja Ilić rekla je da Centar ima stalnu podršku Vlade Srpske.

- Imamo stalnu podršku Vlade Republike Srpske i na sredstva možemo računati svake godine, što je jako važno i olakšavajuće. Јedni smo od rijetkih u regionu, a možda i u Evropi koji imaju zakonski riješeno finansiranje - rekla je Ilićeva.

Identičnu ulogu u Srbiji ima ustanova sa mnogo dužim stažom - Filmski centar, koji djeluje u okviru Ministarstva kulture.

- Filmski centar Srbije, odnosno možemo da kažemo država Srbija, je najveći finansijer filmske industrije i objektivno, bez te podrške, nema većine filmova u ovoj zemlji - kaže Ivan karl, direktor Filmskog centra Srbije.

Kroz ovaj centar Srbija je, kao projekat od nacionalnog značaja, prepoznala i sufinansirala film o doktoru Miodragu Laziću, čiji je režiser Dragoljub Elčić.

Audio-vizuelni centar Republike Srpske do sada je izdvojio oko 600.000 KM za sufinansiranje ukupno devet manjinskih projekata - od toga je osam filmova iz Srbije i jedan - animirani, iz Češke.