latinica  ћирилица
02/03/2024 |  22:05 | Autor: SRNA

Promovisano drugo izdanje knjige "Asketika" blaženopočivšeg vladike Atanasija

U Kulturnom centru Trebinje večeras je, povodom tri godine od upokojenja blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, promovisano drugo izdanje njegove knjige "Asketika", zbirke njegovih predavanja iz Pariza.
Promovisano drugo izdanje knjige "Asketika" - Foto: SRNA
Promovisano drugo izdanje knjige "Asketika"Foto: SRNA

Episkop zapadnoamerički Maksim rekao je da je ova knjiga zbirka predavanja vladike Atanasija iz Pariza, gdje je proveo četiri godine i gdje je bio monah, liturg i profesor, a koji je asketiku uvijek doživljavao kao dio antropologije.

- To se može vidjeti u ovoj knjizi, a antropologija je bila samo poglavlje hristologije. Ima nečega jako dirljivog u tome kako on pod pariskim nebom, tamo nekim studentima u Krimskoj ulici govori o tajnama podviga. Otac Zaharije, koji je danas u Manastiru Svetog Јovana Preteče u Engleskoj, kaže da je Atanasije kada bi se studenti povukli, uveče čitao molitve koje mu je slao otac Јustin - istakao je episkop Maksim.

Sveštenik Milorad Sredojević rekao je da se ova knjiga pojavila u "vuneno vrijeme", u kojem dođe kao lijek za ljudsku dušu.

- Ova knjiga nas vraća nama samima i dolazi u pravo vrijeme - naglasio je Sredojević.

On je naveo da, kada se posmatra život i rad jednog mislioca, filozofa, pjesnika, bogoslova, obično se gleda u kojem vremenu je živio i šta je radio, kakav je njegov eho na sredinu, na prilike i neprilike.

- Vladika Atanasije je ličnost ogromnog autoriteta, snažna, epohalna ličnost, toliko je stvarao i radio da nema oblasti u kojoj se nije odredio. Njegove misli i stvaralaštvo se nalaze u svjetskim jezicima, ruskom, engleskom, grčkom, francuskom - istakao je otac Sredojević.