latinica  ћирилица
03/03/2024 |  09:34 ⇒ 10:04 | Autor: RTRS

Petrović: Radnici u pravosuđu se štrajkom bore za golu egzistenciju (VIDEO)

Dio radnika pravosuđa Republike Srpske je od srijede u štrajku - traže veće plate i ravnopravan status sa ostalim korisnicima republičkog budžeta. Štrajkom pokušavaju zaustaviti diskriminaciju jer je osnovna plata za ove radnike 875 maraka, što je niže od najniže plate u Srpskoj, rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske.
Siniša Petrović - Foto: RTRS
Siniša PetrovićFoto: RTRS

Petrović je gostujući u našem Јutarnjem programu objasnio da su u štrajku zaposleni u pravosudnim institucijama - sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu Srpske, a to su administrativni radnici, tehničari i osobe koje nisu nosioci pravosudnih funkcija.

- Razlozi ovog štrajka je da se zaustavi diskriminaciju prema radnicima koje zastupa ovaj sindikat jer jedni imaju pravo na regres, topli obrok i nakanade za minuli rad i težinu poslova, a drugi nemaju to pravo. Tražimo da se povećanje plate nosilaca funkcija uskladi i sa drugim zaposlenima - kaže Petrović.

Petrović napominje da je iznos plate običnog radnika sa srednjom stručnom spremom u 70 odsto slučajeva 1.170 i u nju su uključene sve naknade.

- Kada se odbije toli obrok i regres, ovaj radnik radi za platu od 875 maraka što je niže od najniže plate u Srpskoj. Mislim da su to dovoljni razlozi da oni kroz štrajk, koji je zakonom odobren, iznesu svoje nezadovoljstvo - tvdri Petrović.

Ministarstvo pravde je 29. februara u saopštenju povodom štrajka saopštilo da je donijelo Rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa kojim se utvrđuje način obezbjeđenja minimuma procesa rada za slučaj štrajka.

Petrović kaže da je ovo rješenje ministarstva nezakonito, a da sudovi održavaju minimum procesa rada kako je navedeno u zakonu.

- Ovo saopštenje je organizatore štrajka i štrajkače samo učvrstilo u uvjerenju da istraju u svojim namjerama - zaključio je Petrović.