latinica  ћирилица
03/03/2024 |  09:56 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Prebiračević: Ruska vojska napreduje ka zapadu, Ukrajina izgubila veliki broj oficira (VIDEO)

Osvajanjem Avdejevke iz koje je gađan Donjeck, situacija za Rusiju je mnogo bolja jer se front mnogo lakše pomjera ka zapadu, rekao je za RTRS Vladimir Prebiračević, direktora Srpsko-ruskog centra "Majak".
Sukob u Ukrajini (Foto: EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO) -
Sukob u Ukrajini (Foto: EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO)

Kako je rekao u našem Јutarnjem programu, Rusija je svojim raketnim sistemom i prevlasti u vazduhu razorila logističke centre Ukrajine.

- Nije postojalo mjesto u Ukrajini koje ruske jedinice nisu otkrile, a zatim razorile. To otežava situaciju u ukrajinskoj vojsci koja je izgubila veliki broj oficira. Prve linije fronta ostale su čak i bez nižih ofcira, a to se po Ukrajinu ne može završiti dobro - kaže Prebiračević.

Zato se ukrajinska vojska povlači jer žele da sačuva ljude, da se ne bi, kako je istakao, ponovio drugi Bahmut.

- Rusija radi kako je planirala, polako i strpljivo. Ulazi u drugu godinu sukoba mnogo jača nego na početku. Mislim da će se ovaj rat završiti ulaskom ruske vojske u Kijev koji će se predati bez borbe. Tako je i najbolje, da se Rusiji vrati njeno kulturno nasljeđe - naglasio je Prebiračević.

O ideji Makrona, koju je lansirao u javnost, da se vojne trupe NATO-a pošalju u Ukrajinu, Prebiračević sumnja da će bilo koja zemlja učestvovati u toj "ludosti".

- Mnogi se nisu složili, a među njima je i francuski ministar odbrane. Većina zemalja neće da učestvuje u toj ludosti. Stanje vojske u EU je u lošem stanju jer su sve svoje magacine sa municijom ispraznili i poslali u Ukrajinu. Moguće da je ta Makronova izjava došla zbog njegove isfrustriranosti gubitkom francuskih vojnika koji se nezvanično bore na ukrajinskoj strani - kaže Prebiračević.

Ukoliko se to ipak desi pod pritiskom francuske, kaže on, praktično bi značilo direktan sukob sa Rusijom.