latinica  ћирилица
03/03/2024 |  10:15 | Autor: SRNA

Buljubašić: Razmatra se opcija uvođenja "blok tarifa"

Vršilac dužnosti generalnog direktora javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" Sanel Buljubašić rekao je da je u Federaciji BiH /FBiH/ neminovno pokretanje postupka tarifiranja za javno snabdijevanje električnom energijom, zbog čega se razmatra opcija uvođenja "blok tarifa", čime bi se stvorili uslovi za dodatnu štednju.
Elektroprivreda BiH (foto: Combi2000 / wikipedia.org) -
Elektroprivreda BiH (foto: Combi2000 / wikipedia.org)

On je istakao da bi ovim potezom ujedno bio zaštićen određeni broj korisnika, čija potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovat-časova mjesečno.

Buljubašić je napomenuo da će ova godina biti izazovna za Koncern "Elektroprivrede", navodeći da nema opravdanog razloga da se ne poveća proizvodnja uglja iz rudnika Koncerna.

- Time bismo obezbijedili plansku proizvodnju električne energije, što omogućava energetsku stabilnost. Očekujemo da proizvedemo i određene viškove električne energije, koje bismo plasirali na tržište - rekao je Buljubašić.

On je dodao da je jedan od strateških ciljeva i opredjeljenja "Elektroprivrede" izgradnja proizvodnih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora energije, dok se u skladu sa odlukama Vlade FBiH sprovode aktivnosti za veći broj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije iz vode, vjetra i sunčeve energije, prenose federalni mediji.