latinica  ћирилица
03/03/2024 |  10:48 | Autor: SRNA

Šolaja: Učešće na Diplomatskom forumu u Antaliji od izuzetnog značaja za Srpsku

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja ocijenio je da je učešće najviših zvaničnika Republike Srpske na Diplomatskom forumu u Antaliji izuzetno značajno za Srpsku, te da su multilateralni sastanci uvijek produktivni jer je to prilika da se predstave kao subjekt međunarodnih političkih odnosa, iznesu svoje stavove, probleme, pitanja i sve ono što se odnosi na Srpsku.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je naveo da učešće na forumu u Antaliji predstavlja proširenje veza sa mnogim zemljama iz kojih mogu da proisteknu neki oblici političke i ekonomske saradnje.

On je naveo da je specifično to što u mnogim regionima i državama postoje predrasude o Republici Srpskoj koje su vezane još i za proces raspada bivše Јugoslavije i ratno vrijeme.

- Zato je značajno da se Republika Srpska na ovakvim diplomatskim forumima predstavi kao organizovan i savremeno uređen politički sistem koji je dio BiH, ali istovremeno ima visoku autonomiju, što se čak u nekoj međunarodnoj literaturi zove i polunezavisnost - zaključio je Šolaja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u Antaliji su razgovarali sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik i Cvijanovićeva sastali su se i sa ministrom inostranih poslova Slovačke Јurajem Blanarom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Trodnevni Diplomatski forum u Antaliji, koji je počeo u petak, 1. marta, danas će zatvoriti ministar inostranih poslova Turske Hakan Fidan.