latinica  ћирилица
03/03/2024 |  11:33 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Šekovići: 31 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije (VIDEO)

U Šekovićima je obilježena 31. godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići.
Pomen u Šekovićima - Foto: RTRS
Pomen u ŠekovićimaFoto: RTRS

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice  služen je parastos za 21. poginulog pripadnika ove jedinice i položeno cvijeće na Spomenik palim borcima i u spomen-sobi u Šekovićima.

Pomen u Šekovićima

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, Ljubiša Borovčanin, penzionisani general Policije Republike Srpske, Nebojša Vidaković, pomoćnim ministara za Boračko invalidsku zaštitu, te predstavnici opština, Šekovići, Milići i Osmaci.

Miloš Stupar, ratni komandant 2.Odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske ističe da se ova jedinica ne smije zaboraviti.

- Gdje god su došli, ostavili su dubok trag u odbrani i stvaranju Republike Srpske, u odbrani srpskog naroda i srpske imovine - naglasio je Stupar.

Ljubiša Borovčanin, ratni komandant Specijalne brigade policije MUP-a Srpske kažu da je brigada bilo specifična po mnogo čemu.

- Posebna specifičnost njihova je što su ličili na narod iz kojeg su ponikli. Oni su bili slika ovog područja, branili su srpski narod da pjesmom, ponosno, patriotski - rekao je Borovčanin.

Nebojša Vidaković, pomoćnim ministara za Boračko invalidsku zaštitu, poručio je da je ova brigada spriječila masakre iz 1941. godine.

-Da nije bilo njih, vjerojatno bi se ponovila 1941. godina i imali bi masovne zločine nad srpskim narodom. Hvala im na svemu! - poručio je Vidaković.

U Domu kulture će biti održana svečana akademija i premijerno prikazan film "Svako ima svog junaka, koga više nema" autora Ljubiše Milutinovića.