latinica  ћирилица
03/03/2024 |  12:47 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Razgovori u Antaliji značajni za afirmaciju položaja i samostalnosti Srpske

Bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Živadin Јovanović rekao je da Amerika, Njemačka i ilegalni visoki predstavnik u BiH žele da stvari okrenu naopačke, pa da Republiku Srpsku isprazne, oduzmu joj sve nadležnosti i da sve što je dogovoreno u Dejtonu ostane ljuštura bez sadržaja, ali je Diplomatski forum u Antaliji pokazao da to neće ići onako kako su zapadne sile zamislile.
Antalija: Dodik i Erdogan - Foto: Ustupljena fotografija
Antalija: Dodik i ErdoganFoto: Ustupljena fotografija

On je istakao da su susreti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa liderima Turske i Mađarske Redžepom Tajipom Erdoganom i Viktorom Orbanom, šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i predstavnicima zemalja članica EU izuzetno važni za afirmaciju položaja Srpske i njene samostalnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Ovo je bila prilika za iskorak Republike Srpske na međunarodnom planu i potvrdu njenog položaja utvrđenog Dejtonom, koji znači da Srpska nosi odgovornost za svoj unutrašnji razvoj i saradnju na međunarodnom planu, što niko ne može diktirati, niti sputavati - rekao je Јovanović i naglasio da učešće Dodika i Cvijanovićeve na Diplomatskom forumu u Antaliji ima višestruk značaj.

Јovanović, koji je i predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih, naveo je da su sastanci koje su najviši zvaničnici Republike Srpske imali u Antaliji istovremeno i poruka onima u Sarajevu koji imaju iluzije da je moguće reinkarnirati unitarnu BiH u današnjim uslovima da to nije moguće.

- Za to ima manje uslova nego ikada, jer globalni razvoj ide ka tome da se dosledno sprovode međunarodni ugovori i poštuje međunarodno pravo, kao i poseban status Republike Srpske - rekao je Јovanović.

Prema njegovom mišljenju, veoma je značajno i to što se pokazuje da pritiske, prijetnje i sankcije koje su inicirale SAD prema rukovodstvu Republike Srpske i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku nemaju podršku ni među najznačajnim američkim saveznicima kao što je Turska.

- To je signal da je neophodan povratak normalnim odnosima i normalnom poslovanju Republike Srpske u skladu sa njenim statusom utvrđenim Dejtonom i dejtonskim Ustavom - naglasio je Јovanović.

On je istakao da se indirektno šalje poruka svima koji vrše pritisak i prijete rukovodstvu Republike Srpske i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku da to ne nailazi na plodno tlo kao što su SAD možda očekivale i da to može da se vrati kao bumerang inicijatorima.

Јovanović je rekao da se pokazuje da nisu samo Rusija ili Mađarska protiv tih pritisaka, nego i Turska kao jedna od najvažnijih članica NATO-a i najznačajnijih saveznica Amerike.

On je ukazao da su razgovori Dodika i Cvijanovićeve sa domaćinima samita u Antaliji značajni za razvijanje bilateralne saradnje Republike Srpske i BiH sa Turskom kao regionalnom silom.

- Riječ je o zemlji sa značajnim potencijalima, koja ima važan interes za razvoj saradnje sa zemljama Balkana, posebno sa BiH i sa Republikom Srpskom - napomenuo je Јovanović.

On je ocijenio da projekti izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo i Hidroelektrane "Mrsovo" kod Rudog, koju gradi turska kompanija, a o kojima je bilo govora i u Antaliji, imaju širi značaj za razvoj na Balkanu, posebno u oblasti energetike i infrastrukture.

- To u datim uslovima mnogih pokidanih veza i energetske krize ima veliki značaj. Aktiviranje hidropotencijala reke Drine je nešto što dugo čeka na realizaciju. Razgovori o izgradnji hidroelektrana na srednjem toku Drine i drugi projekti poput "Buk Bijele" zbog toga imaju kapitalan značaj - rekao je Јovanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na Diplomatskom forumu u Antaliji sastali su se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik i Cvijanovićeva su razgovarali i sa ministrom inostranih poslova Slovačke Јurajom Blanarom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.