latinica  ћирилица
03/03/2024 |  14:09 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Graorac: Predstoji rekonstrukcija spomen-kosturnica u Srpskoj

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac smatra da će se nakon pribavljanja sve potrebne dokumentacije krenuti u rekonstrukciju spomen-kosturnica u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.
Isidora Graorac - Foto: Ustupljena fotografija
Isidora GraoracFoto: Ustupljena fotografija

Komentarišući nedavnu odluku Vlade Republike Srpske kojom su Vojničko groblje u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, Spomen-kosturnica u nevesinjskom naselju Gvozd i Novo groblje u Banjaluci uvršteni među spomen-obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, Graorčeva je rekla Srni da je važno da se ovi objekti privedu namjeni.

- Značajno je da se krene u rekonstrukciju kosturnica da bi one zaista bile mjesta vrijedna poginulih čije se kosti nalaze u njima, posebno ako imamo u vidu da će jedan broj posmrtnih ostataka zauvijek tu ostati - istakla je Graorčeva.

Prema njenim riječima, grad Banjaluka i opština Nevesinje iskazale su spremnost da pomognu u onom obliku koji se tiče njih.

- Veliki posao je pred nama, ali zajedničkim snagama ćemo uspjeti ove objekte privesti namjeni, i da svi, kada moramo da se prisjećamo i polažemo vijence i cvijeće na ovim mjestima, osjetimo poštovanje i brigu države za spomen-obilježja koja simbolizuju našu borbu za slobodu - pojasnila je Graorčeva.

Ona je rekla da su resorno ministarstvo i Vlada na inicijativu Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila da se pod hitno mora riješiti stanje u kojem se nalaze spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu odmah reagovali i donijeli odluku one budu uređene i privedene namjeni.

- Nažalost, o njima, u smislu održavanja, skoro niko nije vodio računa, osim porodica nestalih lica, i one su postale objekti koje je bilo strahota i pogledati. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik su bez razmišljanja pružili podršku u našim nastojanjima da one budu osposobljene u pravom smislu - istakla je Graorčeva.

Ona je napomenula da je i opština Istočno Novo Sarajevo dala potrebna sredstva da se urade neophodne popravke u Miljevićima, ali spomen-kosturnice u Banjaluci i Nevesinju su ostale u najgorem stanju, bez vode, struje.

Graorčeva je naglasila da nestali iz Republike Srpske, čiji identitet nije utvrđen, zaslužuju da počivaju na mjestima koja će biti uređena i održavana kako dolikuje.

- To je naš dug prema njima - rekla je Graorčeva.

Na sjednici Vlade Republike Srpske koja je održana u četvrtak, 29. februara, Vojničko groblje u Miljevićima kod Istočnog Sarajeva, Spomen-kosturnica u nevesinjskom naselju Gvozd i Novo groblje u Banjaluci uvršteni su među spomen-obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.