latinica  ћирилица
03/03/2024 |  14:30 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Deđanski: Dodikova diplomatska ofanziva otvara perspektivu za razvoj Srpske

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da diplomatska ofanziva Republike Srpske, pokrenuta posjetama predsjednika Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji, a nastavljena njegovim i učešćem srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na Diplomatskom forumu u Antaliji, daje pozitivne rezultate, jer potvrđuje da Srpska, uprkos pritiscima Zapada, ima prijatelje i razvija perspektivu na drugoj strani.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski je istakao da Dodikova diplomatska ofanziva pokazuje da on jako dobro shvata poziciju Republike Srpske i srpskog naroda, koji ne može da čeka da ga zavoli Zapad, jer od toga nema ništa.

- Dodik zato otvara vrata na drugoj strani, koja je mnogo veća od kolektivnog Zapada, jer je 80 odsto svijeta na drugoj strani. Taj efekat odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom se sada preliva dalje, o čemu svjedoče Dodikovo prisustvo na samitu u Antaliji i njegovi sastanci sa liderima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom - rekao je Deđanski.

Prema njegovoj ocjeni, ti sastanci pokazuju da će perspektiva države da se razvija na toj strani, a to prepoznaju i zemlje EU poput Slovačke, što potvrđuju Dodikovi susreti u Antaliji sa šefom diplomatije te zemlje Јurajem Blanarom i drugim uticajnim Slovakom Miroslavom Lajčakom, sadašnjim specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

- Mi treba da gledamo da imamo dobre odnose sa Zapadom, onoliko koliko je to do nas. Moramo biti malo i lukavi, ali treba tražiti novu perspektivu - rekao je Deđanski.

On je procijenio da će Zapad vjerovatno negativno reagovati na Dodikove susrete u Antaliji, baš kao i slučaju posjeta Rusiji i Bjelorusiji, dodajući da to nikoga u Srpskoj ne treba pretjerano da zabrinjava, jer bi stav zapadnih sila bio negativan šta god da Srpska i njeno rukovodstvo urade.

- Dok god postoji Republika Srpska, oni će raditi na tome da mi nestanemo sa tog prostora i da se jednostavno utopimo u jednu zemlju u kojoj nećemo moći da odlučujemo o bilo čemu. Dodiku je to dobro poznato i on jako dobro zna šta treba da radi - istakao je Deđanski za Srnu.

Prema njegovim riječima, Dodik nauštrb nekog svog integriteta na Zapadu, koji realno i ne postoji zato što to Zapad ne želi, otvara perspektivu za razvoj Republike Srpske i za njeno očuvanje.

- Ta varijanta koju on primjenjuje je jako dobra i treba tako da nastavi. Ne treba se obazirati šta će reći Zapad, jer oni žele da nestanu i Republika Srpska i Kosovo. Mi Srbi perspektive treba da tražimo na drugoj strani, jer će se poslije pobjede Rusije u Ukrajini, koja će vrlo brzo doći, cijeli svijet redefinisati i mi ćemo u toj novoj podjeli imati jako dobro mjesto. Dodik to zna i to što čini radi jako dobro - rekao je Deđanski.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović su se u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji sastali sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom. Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su i sa ministrom inostranih poslova Slovačke Јurajom Blanarom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dodik je prethodno posjetio Rusiju i Bjelorusiju.