latinica  ћирилица
03/03/2024 |  14:55 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

U naučno-tehnološki park u Kruševcu biće uloženo 16 miliona evra

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na 10.000 metara kvadratnih, a radovi će biti završeni u oktobru 2025. godine.
Kruševac: Polaganje kamena temeljca (Foto: TANJUG/VLADA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ) -
Kruševac: Polaganje kamena temeljca (Foto: TANJUG/VLADA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Јelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, čelnici Kruševca i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Balkan Mateo Kolanđeli.

- Na Kruševcu je velika odgovornost, jer će ovdje biti regionalni centar za napredne tehnologije, za naprednu industriju, za čitav razvojni okrug, pa i šire - navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, gradnja regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu potvrđuje da ono što je nekada bilo nezamislivo za Srbiju danas postaje standard.

- Srbija nema vremena za gubljenje. Zato moramo svaki dan da uradimo nešto da ostvarimo sve potencijale Srbije, koja ih ima mnogo - naglasila je Brnabićeva.

Na površini od 1,6 hektara nalaziće se glavna zgrada naučno-tehnološkog parka, konferencijske sale i 39 poslovnih modula za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom dijelu gradnje planirano je 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije u junu 2023. potpisani su ugovor o zajmu i ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbijeđeno 80 miliona evra.

Od te sume, 70 miliona evra biće opredijeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju "BIO četiri" kampusa u Beogradu, prenijeli su beogradski mediji.