latinica  ћирилица
03/03/2024 |  18:59 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Kreativna Evropa - podrška kulturi i audiovizuelnom sektoru (VIDEO)

Kreativna Evropa je program Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru sa ukupnim budžetom od dvije milijarde i 440 miliona evra od 2021. do 2027. godine. Sredstva ovog programa dostupna su i BiH.
Projekat "Kreativna Evropa" - Foto: RTRS
Projekat "Kreativna Evropa"Foto: RTRS

Sredstvima programa Kreativna Evropa sa pola miliona evra sufinansiran je višegodišnji regionalni projekat vizulenog rebrendiranja četiri ustanove kulture u Trebinju, Banjaluci, Novom Sadu i Danilovgradu.

Primjeri dobre prakse pokazuju da bi se dostupna sredstva novčanog fonda mogla i više iskoristiti.

- Ono što je vrlo bitno jeste da se mi nalazimo u fazi kada ćemo biti u mogućnosti da građanima prikažemo i proces kako se rebrendiraju pojedinačne ustanove kulture, njih četiri. Kakva je čitava ta saradnja i odabir mladih dizajnera pa na kraju i rezultati koji su napravljeni, imaćemo priliku da vidimo u Trebinju krajem aprila - rekao je Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

Potencijalni aplikanti među kojima su filmski festivali, pozorišta, biblioteke i drugi mogu se informisati putem Deska Kreativna Evropa u BiH.

- Mi smo tu kao Desk da pomognemo vama da pripremite projekte i da aplicirate. Zapravo je cilj da povučete što više sredstava kako bismo implementirali projekte i podigli ovaj sektor na viši nivo u BiH - navela je Mirjana Miličević, koordinatorka Deska Kreativna Evropa u BiH.

I na info danima su dostupne praktične informacije o procedurama kao i iskustva onih koji su zahvaljujući podršci Evropske unije omogućili umrežavanja, međunarodnu saradnju i jačanje kapaciteta institucija kulture.

- Nama kao zemlji koja je u pristupnim aktivnostima je omogućeno da ravnopravno sa svim drugim kulturnim institucijama iz svih zemalja EU i zemalja koje su kandidatati, odnosno u pristupnim pregovorima, da se takmičimo za sredstva ovog fonda - kazao je Suad DŽafić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH.

Osim kulture i kreativne industrije evropski fond obuhvata i audiovizuelni sektor.

- Svakako vi kao novinari ste potencijalni korisnici, kao i kuće u kojima radite, gdje možete putem aplikacije ovisno šta želite postići vašim projektom, povući određena sredstva, da li samostalno ili u okviru nekog partnerstva - naglasio je Ilija Papac, koordinator Deska Kreativna Evropa u BiH.

S obzirom na to da se za kulturu iz budžeta izdvaja svega oko 0,6 odsto sredstva mogućnost dodatnog finansiranja iz fondova Evropske unije za razvoj kulture, veću mobilnost umjetnika i saradnju, značajna je svima koji rade u sektoru kulture.