latinica  ћирилица
04/03/2024 |  07:02 ⇒ 10:15 | Autor: Agencije

Vojske Јužne Koreje i SAD započele proljećne vježbe sa dvostruko većim brojem trupa

Vojske Јužne Koreje i SAD započele su svoje proljećne vježbe danas sa dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu, rekli su zvaničnici, dok dva saveznika nastoje da se bolje suprotstave sve većim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje.
Pripreme za vježbe "Štit slobode" (Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Pripreme za vježbe "Štit slobode" (Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Vježbe "Štit slobode", zakazane od 4. do 14. marta, izvode se u trenutku kada Sjeverna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja, navodi Rojters.

Takođe će biti prve otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Američke i južnokorejske vazdušne snage takođe su započele petodnevne godišnje vježbe Ssangmae na nivou bataljona, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Seulu.

Štit slobode će uključivati dvostruko veći broj vojnika sa obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovane terenske obuke uključuju vazdušne napade i vazdušne udare, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

Vježbe su primarno usmerene na neutralizovanje nuklearnih prijetnji Severne Koreje, uključujući identifikovanje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naveo da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol generalštaba, pukovnik Li Sung-džun.

Scenario nuklearnog napada biće integrisan u ljetnje vježbe, dodao je.

Pjongjang je oštro reagovao na vježbe SAD i Јužne Koreje, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington tvrde da su vježbe odbrambene i odgovor na prijetnje Severa, podsjeća Rojters.