latinica  ћирилица
04/03/2024 |  07:06 ⇒ 09:50 | Autor: RTRS

Kaluža: Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju pravno dejstvo; Licemjeran pristup EU prema BiH (VIDEO)

Evropski parlament uvojio je rezoluciju u kojoj poziva da se uvedu "ciljane sankcije" protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, kao zvaničnika Srpske i Srbije koji, kako se navodi, "pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici". U istoj rezoluciji Evropski parlament pozdravlja otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom.
Lučiano Kaluža - Foto: RTRS
Lučiano KalužaFoto: RTRS

Stručnjak za međunarodne odnose i bivši diplomata Lučiano Kaluža istakao je da se ova rezolucija ponavlja iz godine u godinu.

- Evropski parlament radi kao đak koji svake godine izlazi na popravni ispit. I iz godine u godinu usvajajo rezolucije koje nemaju pravno dejstvo - naveo je Kaluža.

Naveo je da to pokazuje dva aspekta.

- Ovakav angažman evropskih parlamentaraca koji rade na ovakvim rezolucijama pokazuje da se radi o neznalicama o situaciji u BiH. I nemaju želju da naš region shvate kao partnere - naveo je Kaluža.

Istakao da sa druge strane očigledno postoji proces i nečiji interes u Evropi i van nje da se uspori evropski put BiH.

- To je licemjeran prustup EU prema BiH. Pokazuje i da BiH nije samostalna i da ne može sama da donosi odluke - istakao je Kaluža.

Komentarisao je i diplomatske aktivnosti predsjednika Srpske Milorada Dodika.

- Institucije Srpske rade odličan posao na diplomatskom planu. Glas Republike Srpske se čuje u svijetu - naveo je Kaluža.

Naglasio je da ne postoji izolovanost Republike Srpske.