latinica  ћирилица
04/03/2024 |  08:10 ⇒ 10:20 | Autor: RTRS

Bukara Radujković u finalu Internacionalnog medicinskog Oskara - veliki uspjeh za Srpsku (VIDEO)

Šef Odjela dječje endokrinologije na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, profesor doktor Gordana Bukara Radujković, finalista je 10. Internacionalnog medicinskog Oskara. Ovaj uspjeh ostvarila je naučnim radom iz oblasti pedijatrije.
Gordana Bukara Radujković - Foto: RTRS
Gordana Bukara RadujkovićFoto: RTRS

Sve visoke kriterije za nominacije za International Medis Awards ove godine je zadovoljilo 148 prijava. Međunarodna stručna komisija je izabrala i 18 finalista, a među njima je i Gordana Bukara-Radujković, jedina iz iHV.

Među finalistima se Bukara Radujković našla na području pedijatrije s prijavljenim člankom "Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years" koji je objavljen u naučnom časopisu rontiers in Public Health.

Profesorka Bukara Radujković, gostujući u našem Јutarnjem programu rekla je da se njen naučni rad bavi porastom dijabetesa u periodu od 2017. do 2022. godine u kojem je došlo do značajnog porasta broja djece sa dijabetesom.

- Taj broj je iznosio 19 na 100.000 djece zbog čega spadamo u zemlje sa visokim rizikom, a samo 2020. kada je pandemija kovida počela, zabilježeno je 29 oboljele djece na 100.000. Ti podaci pokazuju da su sam strah od nepoznate bolesti i izolacija negativno uticali na djecu i ubrzalo nastanak dijabetesa - kaže Bukara Radujković.

Ona je istakla da je ova nominacija izuzetno značajna i za Medicinski fakultet u Banjaluci, gdje radi kao vanredni profesor, ali i za UKC Republike Srpske.

- Ova nominacija je nagrada sama po sebi. Za nju je saznala šira javnost nakon čega sam dobila veliki broj čestitki. Ona je donijela sreću ne samo meni, već i klinici gdje radim, ali i odjeljenju pedijatrije i mojim saradnicima sa kojima radim već 30 godina - rekla je ona.

Konkurs već desetu godinu nagrađuje izvrsna naučno-istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta iz država srednje i jugoistočne Evrope.

Svečana dodjela nagrada biće održana 7. marta u Ljubljani, kada će među finalistima biti proglašeni pobjednici po pojedinim područjima.