latinica  ћирилица
04/03/2024 |  08:54 ⇒ 09:29 | Autor: TANЈUG

Rusija pozvala njemačkog ambasadora na razgovor (VIDEO)

Ambasador Nemačke u Moskvi Aleksander Lambsdorf stigao je u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je pozvan nakon objavljivanja transkripta razgovora između oficira Bundesvera.
MIP Rusije (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
MIP Rusije (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

RIA novosti navode da je njemački ambasador pozvan na razgovor nakon što je Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, u petak objavila audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji prenijeli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete "taurus" i o tome da li su njemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da pojedini dijelovi razgovora nisu bili namijenjeni široj javnosti, navodeći da bi tužilaštvo moglo da otvori slučaj zbog curenja informacija.

Pistorijus je rekao da su na snimku oficiri Bundesvera razgovarali o "različitim scenarijima" događaja, a ne o planovima.

Prema njegovim riječima, njihov razgovor ne znači odobrenje za prebacivanje krstarećih raketa "taurus" u Ukrajinu.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da Moskva traži objašnjenje od Berlina povodom tog slučaja.