latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:24 ⇒ 09:25 | Autor: RTRS

Bencun: Izraditi mapu puta za napuštanje uglja iz upotrebe uz fer tranziciju

Usvajanje konačnih integrisanih energetskih i klimatskih planova, kao i izrada jasne mape puta za postepeno napuštanje uglja iz upotrebe u skladu sa principima pravedne tranzicije samo su neki od prioriteta BiH tokom predsjedavanja Energetskom zajednicom, međunarodnom organizacijom sa sjedištem u Beču, rekao je ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun.
Siniša Bencun - Foto: SRNA
Siniša BencunFoto: SRNA

Bencun je naveo da je BiH u februaru preuzela ovogodišnje predsjedavanje ovom međunarodnom organizacojom, te da je tim povodom Ambasada BiH organizovala prijem za predstavnike zemalja članica Energetske zajednice i zemalja EU.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u saradnji sa entitetskim ministarstvima zaduženim za energiju, izradilo je prioritete ovogodišnjeg Predsjedavanja, te je prijem u Beču iskorišćen da se ostale zemlje detaljno upoznaju o tome - rekao je Bencun.

Kada je riječ o obavezama domaćih institucija, on je naveo da je pripremljen nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH do 2030. godine.

- Planom je predviđena postepena dekarbonizacija energetskog sektora, čime bi se realizovale međunarodne obaveze, ali i obezbijedilo da snabdijevanje građana energijom ostane bezbjedno, pouzdano i pristupačno - rekao je Bencun za Srnu.

On je naveo i da je BiH odlučna da bude sprovedena dekarbonizacija energetskog sektora i dostigne kriterijum neutralnosti uglja do 2050. godine.

Bencun je zaključio da ovo predsjedavanje, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, treba biti iskorišćeno i za različite lokalne projekte koji će doprinijeti ostvarivanju izlistanih prioriteta, uključujući intenziviranje procesa renoviranja postojećih objekata i aktivnosti koje će doprinijeti smanjenju emisije gasova staklene bašte.