latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:40 ⇒ 09:40 | Autor: Agencije

Berbok: BiH na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja EU

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope i da se BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja u EU, saopšteno je iz njemačke Ambasade u BiH.
Analena Berbok (Foto: EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT) -
Analena Berbok (Foto: EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT)

- Prošle godine je Evropski savjet odlučio da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriterijumi za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama - rekla je Berbokova uoči posjete Crnoj Gori i BiH.

Prema njenim riječima, usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak.

S obzirom na oktobarske lokalne izbore, Berbokova je navela da je ključno da se sada završi reforma Izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa, te dodala da su slobodni i pošteni izbori temelj demokratskog društva.

- Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti - dodala je Berbokova.

Berbok je navela da je snažna podrška šest država u regionu na njihovom putu ka EU "geopolitička neophodnost u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma".

Berbok je dodala da "ne mogu dozvoliti da bilo gdje u Evropi imaju sive zone", te da "zajednički moraju učiniti sve da zatvore sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije".

- To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU, mi pri tome imamo zajednički domaći zadatak da se postavimo na pravi put za budućnost dok stavljamo više stolica za evropski sto - rekla je Berbokova.

Prema njenim riječima, samo zajedno će uspjeti da se u Evropi izlije čvrst temelj za mir, slobodu i bezbjednost.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Berbokova je navela da je Podgorica već godinama saveznik u NATO-u, a da je u procesu pristupanja EU postavila ambicioznu agendu koju sada ponovo odlučno slijedi.

Ona je napomenula da će u Podgorici biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako joj se u tome može pružiti podrška.