latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:48 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Košarac: Srpska ostaje privržena EU integracijama uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti

Srpska ostaje privržena EU integracijama, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti i definisanog mehanizam koordinacije, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

- Mi nismo zainteresovani niti ćemo prihvatiti uslove Brisela koji bi značili gubitak suvereniteta, ustavnog kapaciteta i identiteta Srpske. Naša politika je jasna – Srpska mora biti vidljiva na putu ka EU i iz svakog procesa mora izaći jača - istakao je Košarac u objavi na Instagramu.

Poručio je da je sasvim jasno da su predstavnici Srpske u potpunosti dali doprinos EU putu, insistirajući, između ostalog, na tome das e 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ispuni u paketu i integralno.

Podsjetio je  da je dosadašnji napredak u EU integracijama ostvaren zahvaljujući podršci Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Naveo je da je evidentno da postoji pojačan interes evropske administracije za Zapadni Balkan, uključujući i BiH, o čemu svjedoči i današnji dolazak ministara inostranih poslova Italije, Austrije i Njemačke u BiH.

- No, iskrena namjera Brisela da BiH postane dio evropske porodice jasno će se pokazati ukoliko nam daju tačan datum za početak pregovora. Želim da vjerujem da je EU toga svjesna i da će tačan datum pregovora biti najbolja poruka za građane Srpske i FBiH - izjavio je Košarac.

Ističe da su sve druge opcije kalkulacija i nepotrebno mrcvarenje, što će dati dodatni razlog za evroskepticizam.

- Evropski put mora da donese značajne promjene u funkcionisanju u BiH, primarno misleći na ukidanje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, što je potvrdila i sama EU - kaže Košarac.

Poručo je da je Srpska  snažan zagovornik dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma i nametnutih rješenja.

- Afirmišemo suverenitet u odlučivanju, jer se o sudbini ove zemlje, uključujući EU integracije, moraju pitati njeni građani, a ne zapadne diplomate i nelegitimni stranci - zaključio je Košarac.