latinica  ћирилица
04/03/2024 |  10:14 | Autor: SRNA

Proizvodnja šumskih sortimenata veća za 42 odsto

U Republici Srpskoj u januaru je proizvedeno ukupno 71.235 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 42,3 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Zavod za statistiku Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za statistiku Republike SrpskeFoto: RTRS

Najviše je proizvedeno trupaca u masi od od 30.020 metara kubnih od četinarskog i 10. 767 metara kubih od liščarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima je i 17.090 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, kao i 7.950 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za drvene ploče, za celulozu, hemijsku preradu.

U Srpskoj je u januaru prodano ukupno 57.201 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 32,1 odsto nego u januaru predhodne godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić rekao je Srni da je veliki procentualni rast proizvodnje u januaru ove godine u odnosu na isti prošlegodišnji mjesec zbog vremenskih prilika.

- U januaru nije bilo ni kiše ni snijega, što je uveliko omogućilo nesmetano odvijanje proizvodnje, u odnosu na januar 2023. kada je bilo više kišnog perioda i snijega - naveo je Andrić.

On je naglasio da bi procenat prodaje drvnih sortimenata mogao biti i veći da je veća postojeća tražnja u drvopreradi.