latinica  ћирилица
04/03/2024 |  10:45 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Dodik: Proces protiv predsjednika Srpske udar na integritet Republike

Postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH je proces u čijem je središtu udar na ustavno uređenje i integritet Srpske, ma koliko se njegovi tvorci i izvršioci trudili da ga predstave drugačije, rekao je član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Dodik.
Dodik pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Dodik pred Sudom BiHFoto: RTRS

Dodik je izrazio uvjerenje i da će i ove srijede, za kada je zakazan nastavak suđenja predsjedniku Srpske, to biti nastavak čaršijske pravosudne predstave u režiji Zapada, u kojoj čak ni oni koji su dobili scenario i opis svoje uloge, više nisu sigurni šta više da rade kako bi do iznemoglosti razvlačili postupak bez smisla i pravnog osnova.

Naveo je da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić samo radili svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom Republike Srpske, a neko je odlučio da oni zbog toga odgovaraju, iako je u uobičajeno da se odgovara onda kada se postupa suprotno tome.

- Uobičajeno i normalno, ali BiH je očigledno zemlja apsurda u kojoj su ljudi spremni gaziti po sopstvenoj profesiji i njenim normama kako bi vodili postupke po željama nekih stranih zvaničnika i samoproklamovanih visokih predstavnika - rekao je Dodik Srni.

On je istakao da od ovog procesa ne očekuje ništa dobro, jer su svi u Republici Srpskoj već navikli na to da iz Sarajeva ne stiže ništa dobro za Srpsku i njene građane.

- Očekujem da i u srijedu u Sudu BiH osmisle novi način kojim će pokušati da ponize Republiku Srpsku i njene građane, nesvjesni da svim tim procesnim greškama i sličnim samo srozavaju svoj ugled, mada je upitno koliko ga uopšte i imaju - rekao je Dodik.

Dodao je da očekuje i provokacije od sarajevske javnosti i raznih huškača, ali da je siguran da će i predsjednik Srpske i svi oni koji dođu da mu pruže podršku i ovog puta pokazati da su iznad toga i da neće dopustiti da dođe do incidenata bilo kog vida.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.