latinica  ћирилица
04/03/2024 |  11:15 ⇒ 21:33 | Autor: TANЈUG

Snježna mećava zahvatila zapad SAD-a (VIDEO)

Žestoka mećava zahvatila je zapad Sjedinjenih Američkih država, odnosno države Kaliforniju i Nevadu gdje je hiljade domaćinstava ostalo bez struje.
Snježna mećava u Kaliforniji (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Snježna mećava u Kaliforniji (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Snažna mećava pogodila je planine Sijera Nevada, što je dovelo do zatvaranja dijela autoputa u sjevernom dijelu američke savezne države Kalifornije, zatvaranja skijališta i nestanka struje u hiljade domova.

Udari vjetra dostigli su brzinu veću od 160 kilometara po času, a na snazi je upozorenje od lavina na području centralnog dijela Sijera Nevade i jezera Taho koje će trajati do večeras.

Vlasti Kalifornije zatvorile su u petak dio autoputa između Rinoa i Sakramenta u dužini od 160 kilometara zbog snježnih nanosa, jakog vjetra i slabe vidljivosti.

Meteorolozi Nacionalne meteorološke službe prognozirali su više od tri metra snijega na višim nadmorskim visinama na sjeveru Kalifornije, prenio je AP.

Meteorolozi su najavili da će do kraja današnjeg dana visina snježnog pokrivača iznositi od 1,5 do 3,6 metara na nadmorskim visinama iznad 1.500 metara. Niže nadmorske visine pogodila je obilna kiša.

Oluja je počela da se širi u regionu u četvrtak.