latinica  ћирилица
04/03/2024 |  11:46 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Drljača: Važno da bude spremna argumentacija

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je veoma važno da Ekspertski tim BiH ima dovoljno podataka za valjanu argumentaciju da hrvatska strana odustane od Trgovske gore kao lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.
Miroslav Drljača - Foto: RTRS
Miroslav DrljačaFoto: RTRS

Drljača je potvrdio da će sutra u Banjaluci prisustvovati prezentaciji rezultati istraživanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkog zavoda za geološka istraživanja na potencijalno pogođenim područjima u Srpskoj.

- Mi nemamo puno vremena. Potrebno je da sva argumenatacija, uključujući i rezultate dosadašnjih istraživanja, bude spremna do trenutka kad Hrvatska bude dala na uvid studiju uticaja na životnu sredinu - rekao je Drljača za Srnu.

Prema njegovim riječima, poseban segment je prekogranični uticaj koji se tiče BiH, posebno Novog Grada.

Drljača je naveo da je krajem januara u Sarajevu Ministarstvo ekologije i turizma Federacije BiH prezentovalo izvještaj o sprovedenim aktivnostima koji se odnose na problematiku odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

U Banjaluci će sutra biti prezentovani rezultati istraživanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkog zavoda za geološka istraživanja na potencijalno pogođenim područjima u Srpskoj, a u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Istraživanja u Republici Srpskoj su započeta 2. oktobra prošle godine na području opštine Novi Grad, a riječ je o geološkim, hidrološkim, istraživanjima nulte radioaktivnosti i ostalim.

Početna lokacija istraživanja je naselje Mlakve, jer je to najbliža lokacija Trgovskoj gori sa strane granice BiH.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nukelarne elektrane Krško kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.