latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:13 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Dodik: Njemačka okupirala BiH svojom politikom, ali ne može da okupira nas u Srpskoj

Njemačka je okupirala BiH svojom politikom, ali ne može da okupira nas u Srpskoj. Stav Srpske je uvijek bio jasan - da smo za evropski put, ali s našim jasnim ustavnim nadležnostima, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Vidim da ministarka inostranih poslova Njemačke Analena Berbok dolazi u BiH da ponovo prosipa svoje frustracije o secesiji, priča o reformama i vladavini prava, a onda nam pošalje i podržava lažnog Kristijana Šmita i pokaže da ovdje nama ni "p" od vladavine prava - istakao je Dodik u objavi na Iksu.

Ponovio je da ne postoje planovi za secesiju.

- Ako nekad i dođe do odluke o nezavisnosti, ona će biti rezultat djelovanja lažnog visokog predstavnika Šmita, koji pokušava da uruši Republiku Srpsku i kojeg podržava Berbokova - istakao je Dodik, reagujući na izjavu Berbokove da se "Njemačka odlučno suprotstavlja svima onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU".

Istakao je da se vidi da Njemačku potresa afera u vezi sa planovima da se njihovim raketama gađa Krimski most.

- Poznato je da su krenuli s pričom o slanju šljemova i gaća, a završili s raketama kojima bi bila gađana Rusija. Niko više ne vjeruje ni Berbokovoj ni u njemačke dobre namjere - istakao je Dodik.

Istakao je da Berbokova kakve god da pošalje poruke za BiH, one su istrošene i bez smisla.

- Može i dalje da priča negativno o Republici Srpskoj i Dodiku, ali to neće promijeniti činjenicu da je njena vlada na istorijskom minimumu podrške u Njemačkoj, opet sve to zahvaljujuć i njenoj lošoj politici - naveo je Dodik.

Naglasio je da bi bilo dobro da Njemačka prestane s negiranjem srpskih prava u BiH i da otpočne dijalog sa, a ne "da nam presuđuje bez argumenata, slušajući svog lažnog, nikad prihvaćenog Šmita".

- Ona je danas u BiH da se lažno predstavi kao neko ko pomaže, a u suštini želi da pribavi poene na već donesenu odluku da se BiH da pregovarački status bez datuma otpočinjanja istih. To ništa ne znači bez datuma, a partneri u vlasti na nivou BiH su se usaglasili da to okvalifikuju kao ništa. A mogla bi biti korisna. Recimo da povede lažnog Šmita kući da uživa u svojim penzionerskim danima, a ne da nas zamlaćuje - zaključio je Dodik.