latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:14 ⇒ 17:07 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Reakcija Berlina mnogo govori; Njemačka negira pripremu za rat

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da nedostatak zabrinutosti među njemačkim političarima zbog razgovora oficira Bundesvera o napadu na Rusiju "mnogo govori".
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE)

- Interesantna je reakcija njemačkih političara od kojih su neki zabrinuti da je došlo do curenja na mrežama koje obezbjeđuju zaštitu razgovora. Odnosno, sama činjenica pripreme njemačkog oružja, njemačkih stručnjaka koji će održavati to oružje, napad na Rusku Federaciju, uključujući Krimski most, skladišta sa municijom, kao i na koji način oni to razmatraju, ne čudi. To mnogo govori - rekao je Lavrov tokom govora na Svjetskom festivalu mladih.

Njemačka negira pripremu za rat

Istovremeno, portparol njemačke Vlade Volfgang Bihner izjavio je da njemačka Vlada negira da presretnuti razgovor visoko rangiranih oficira tokom koga se razmatra mogućnost napada na Krimski most, svjedoči o pripremi Njemačke za rat.

- Apsolutno je jasno da su ovakve tvrdnje da ovaj razgovor navodno dokazuje da se Njemačka priprema za rat protiv Rusije apsurdna, odvratna ruska propaganda - izjavio je na brifingu portparol Vlade Volfgang Bihner.

U saopštenju se dodaje da trenutno nije poznato da li postoje drugi slučajevi presretanja razgovora njemačkih oficira.

Bihner je takođe dodao da njemačka Vlada planira da sa partnerima razmotri situaciju povodom presretnutog razgovora njemačkih oficira, kao i da je uvjeren da će biti razjašnjenja sva otvorena pitanja.