latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:12 | Autor: SRNA

Srbija jedina u regionu zaustavila pad stope fertiliteta

Srbija je jedina zemlja u regionu koja je uspjela da zaustavi trend pada stope fertiliteta /rađanja/, rekla je ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić.
Darija Kisić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Darija Kisić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Kisićeva je na Drugoj nacionalnoj konferenciji o porodici "Srbija - naša porodica", koju je organizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, rekla da su sve pronatalitetne mjere države počele da daju rezultate, jer je sada stopa fertiliteta 1,63 odsto.

- Cilj je da do 2027. godine stopa fertiliteta bude najmanje 1,75 odsto - navela je ona.

Kisićeva je podsjetila da je finansijska podrška države porodicama nikada veća, da su izdvajanja u odnosu na 2012. godinu više od 10 puta veća, da su uz pomoć državne subvencije 583 majke svojim porodicama obezbijedile krov nad glavom. Kisićeva je istakla da će država nastaviti da jača finansijsku podršku.

- Porodica je bit koja nas drži zajedno, suština zbog koje sve radimo i gradimo i najveći motiv da činimo sve da naša zemlja bude još jača, snažnija i naprednija - naglasila je Kisićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju proteklih godinu dana posvetilo upravo porodicama i djeci, da se porodice dodatno osnaže i podrže, sa najvažnijim ciljem – da se rađa još više djece u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Kisićeva je rekla da je ponosna na rezultate koji su postignuti u saradnji sa lokalnim samoupravama u Srbiji u sprovođenju lokalnih pronatalitetnih mjera, za koje je Ministarstvo izdvojilo gotovo polovinu svog ukupnog budžeta – 400 miliona dinara /oko 3,4 miliona evra/.

Prema njenim riječima, cilj je da do 2027. godine država podrži sve gradove i opštine i na taj način doprinese jačanju lokalne pronatalitetne politike.

U ime Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija obratio se vikar patrijarha, episkop novobrdski Ilarion, koji je poručio da je porodica najveća svetinja.

- Svi treba da se vraćamo svom izvornom identitetu i iscjeljenju, i ličnom i onom koji podrazumijeva porodicu, kada osjećamo da smo dio jedne cjeline - rekao je episkop Ilarion.

Konferenciju je otvorila Tatjana Obradović, majka troje djece, baka četvoro unučića i hraniteljka male Nađe, koja boluje od rijetke genetske bolesti, a koja je istakla da je Nađa heroj života.

- Osjećam se ostvareno i potpuno, jer ljubav koju dobijam od onih o kojima sam brinula i brinem nemerljiva je vrijednost i smisao života. Vjerujem da će nam život donijeti još puno radosti, a za našu Nađu stvarati prilike da istinski bude srećna, voljena, prihvaćena. To je ono čemu težim - poručila je Obradovićeva.

Na konferenciji je govorila i Anita Božović, uspješna mlada žena koja je poslije bogatih iskustava u inostranstvu odlučila da se vrati u Srbiju i tu investira i gradi svoju porodicu, a koja je istakla da se nikada nije pokajala zvog ove odluke, jer je Srbija njena porodica.

U drugom dijelu konferencije održan je panel koji je posvećen primjerima dobre prakse koji se odnose na unapređenje populacione politike u jedinicama lokalnih samouprava.