latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:25 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Kojić: Bošnjačka udruženja se bave politikom umjesto zadovoljenjem pravde

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić dao je punu podršku ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenadu Nešiću, naglasivši da se nevladine organizacije i udruženja koja traže njegovu smjenu očegledno pokušavaju baviti politikom, umjesto svojim primarnim ciljem - zadovoljenjem pravde.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Reagujući na zahtjev tih organizacija Kristijanu Šmitu za smjenu Nešića zbog "lažnog i tendencioznog komentarisanja uzroka o početku proteklog rata u BiH", Kojić je Srni rekao da Nešić zaslužuju podršku zbog njegove profesionalnosti u radu i vođenju Ministarstva bezbjednosti.

- Činjenica je da svi oni koji žele da zaštite ustavni poredak BiH i ustavne nadležnosti Republike Srpske smetaju, ne samo političarima u Federaciji BiH, već očigledno i nevladinim organizacijama. "Majke Srebrenice" trebaju da se bave onim što je njihova nadležnost, a da se ne miješaju u političke odnose, što u kontinuitetu rade - poručio je Kojić.

On je dodao da je očigledno da su neke nevladine organizacije i udruženja iz FBiH potpomognuti bošnjačkim političarima koji ih veoma jasno koriste, ali i nekim ambasadama i dijelom međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, da su te organizacije korektne, onda bi iz kolegijalnosti ili shvatanja patnje svih naroda tokom ratnog perioda u BiH, trebale da pozove pravosudne institucije BiH da procesuiraju odgovorne i za zločine nad Srbima.

- Ipak, one to ne rade, već žele da Srbe u potpunosti stave u loš kontekst i da prizivaju na reakciju neke neizabrane, neimenovane i nelegitimne takozvane visoke prestavnike - dodao je Kojić.

Kojić je podsjetio i da je neko udruženje iz Kanade isto tako od Šmita tražilo da ne dozvoli da mu se dodijeli mandat poslanika i Predstavničkom domu parlamenta BiH.

- To je najobičnije politikantstvo koje nije u sferi rada nevladinih organizacija, niti udruženja "Majki Srebrenice". Neka se bave svojim poslom, a Srpsku i njene funkcionere nek puste na miru da rade svoj poslao i štite ustavni poredak - zaključio je Kojić.

Dva nevladina udruženja iz Srebrenice pozvala su Šmita da smijeni ministra Nešića nakon njegove izjave da 1. mart nije nikakav dan državnosti BiH.

Nešić je ranije rekao da ga ne interesuju politički stavovi nevladinih organizacija koje služe političkim interesima onih koji ih plaćaju, te istakao da je kao ministar ispunio sve evropske obaveze i uradio najviše posla poštujući ustavne nadležnosti BiH.