latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Filipović: Poruke zajedništva i podrške institucijama Srpske

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović izjavio je da je prijem povodom dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji se sutra organizuje u Beču, prilika da se pošalje poruka zajedništva i podrške institucijama Srpske, kao i da se istakne da će biti nastavljeno njegovanje srpskog identiteta, tradicije i kulture, uz podršku miru i stabilnosti.
Mladen Filipović - Foto: SRNA
Mladen FilipovićFoto: SRNA

Filipović je rekao Srni da je prijem posvećen danu proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji je donesen 28. februara 1992. godine, te ocijenio da je to bio vizionarski potez tadašnjeg rukovodstva i demokratski izraz volje srpskog naroda da očuva ono što je najvrednije, a to je sloboda.

- Danas, više od 30 godina poslije, institucije Republike Srpske i naši lideri, uz podršku bratske Srbije, predano rade na očuvanju ideje slobode i zaštiti naših institucija, identiteta i tradicije - rekao je Filipović.

On je naveo da se očekuje prisustvo predstavnika institucija iz Republike Srpske i Srbije, diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve i predstavnika srpskih klubova i udruženja u Austriji, kao i drugih uglednih zvanica.

- Zajedničkim naporima, institucije Republike Srpske i Srbije, naši klubovi i udruženja, rade na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture srpskog naroda, ali istovremeno i na uspješnoj integraciji u austrijsko društvo - rekao je Filipović.

Prijem će biti održan u prostorijama Predstavništva Srpske, sa početkom u 19.30 časova.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske ranije je najavljeno da će prisustvovati predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.