latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:40 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Vučević: Vučić obaviješten da SNS ima većinu za sastav nove vlade

U nastavku konsultacija o mandataru, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima liste "Srbija ne sme da stane", koji su ga obavijestili da imaju većinu za sastav nove vlade.
Miloš Vučević - Foto: RTRS
Miloš VučevićFoto: RTRS

Predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je poslije konsultacija na Andrićevom vencu da će za desetak dana obavijestiti predsjednika i javnost o sastavu nove vlade.

Sastanku kod predsjednika prisustvovali su Ana Brnabić i Vladimir Orlić, predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, kao i njihovi partneri na listi, lider SDPS-a Rasim Ljajić i lider PUPS-a Milan Krkobabić.

Vučić je prethodno razgovarao sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - premijer Srbije", koji su ga obavijestili da su spremni za nastavak saradnje sa vladajućim SNS-om.

Dačić je rekao novinarima, poslije konsultacija u zgradi Predsjedništva, da je razgovor pokazao da su obostrano zainteresovani za dalji nastavak saradnje, te da će u narednim sedmicama uslijediti konstituisanje svih državnih organa.

Vučić je započeo konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade u ponedjeljak, 26. februara, razgovorima sa predstavnicima manjinskih liste "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić".

Narednog dana, obavio je razgovore sa predstavnicima još dvije manjinske liste - Saveza vojvođanskih Mađara, kao i sa predstavnicima liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", koji su ga obavijestili da su zainteresovani za učešće u vlasti.

Vučić je u petak, 1. marta, imao konsultacije o kandidatu za premijera Srbije sa predstavnicima izborne liste "Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović", koji su izjavili da ne nemaju većinu i da ne žele da budu ni u kakvoj koaliciji.

Tri liste - lista Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, baš kao i prošli put, nije želela da dođe na razgovore, kao ni predstavnici liste Nove demokratske stranke Srbije i liste Srbije protiv nasilja, koji su već u javnosti rekli da neće da se pojave.

Predsjednik Srbije predlaže Skupštini kandidata za premijera, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbijedi većinu za izbor Vlade.

Nakon izbora održanih 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo izborni cenzus.