latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:42 | Autor: SRNA

Kresojević: Formirati radnu grupu koja će tražiti novu lokaciju za deponiju

Radna grupa biće formirana i aktivno će raditi na pronalaženju najbolje lokacije za odlaganje otpada s ciljem rješavanja pitanja deponije u Ramićima, jedan od zaključaka radnog sastanka održanog u Gradskoj upravi Banjaluka.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Sastanku su prisustvovali predstavnici grada Banjaluke, sedam lokalnih zajednica koje odlažu otpad na regionalnoj deponiji u Ramićima, kao i predstavnici preduzeća "Dep-ot", te predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da je, osim što je neophodno obezbijediti nesmetano i kvalitetnije odlaganje otpada, rješavanje pitanja deponije u Ramićima veoma značajno za mještane naselja Šargovac, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i Motike, ali i za građane svih lokalnih zajednica koje odlažu otpad na ovoj lokaciji.

On je istakao da je jedan od najvažnijih zaključaka današnjeg sastanka formiranje radne grupe, koja će aktivno raditi na ispitivanju potencijalnih lokacija gdje će biti izgrađen novi regionalni centar za odlaganje otpada.

- Sa druge strane neophodno je i odrediti model i načina finansiranja ovog projekta koji će biti sproveden u skladu sa najnovijim standardima odlaganja otpada - istakao je Kresojević.

On je pojasnio da je ipak do realizacije ovog projekta neophodno pronaći i prelazno rješenje za nesmetano odlaganje otpada.

- U interesu građana Banjaluke neophodno je da u periodu dok tražimo novu lokaciju, pronađemo najbolje rješenje u skladu sa najvećim standardima, te da na postojećoj deponiji proširimo sanitarne kasete, kako bi se nesmetano odlagao otpad u narednom periodu - naveo je Kresojević.

On je dodao da ovaj projekat iziskuje vrijeme, ali da je dobro što su sve lokalne zajednice, te predstavnici resornog ministarstva podržali ovu inicijativu i izrazili spremnost da se aktivno posvete ovom pitanju.

Direktor preduzeća "Dep-ot" Željko Savić zahvalio je gradu Banjaluci za inicijativu za promjenu lokacije, dodajući da je ovo izrazito značajna tema za Banjaluku i zdravlje ljudi.

Prema njegovim riječima, prduzeće "Dep-ot" daje punu podršku traženju nove lokacije, jer trenutna lokacija nije perspektivna.

Savić je dodao da će za sada biti proširene sanitarne kasete, ali da je neophodno i veoma važno ići u pravcu traženja nove lokacije.