latinica  ћирилица
04/03/2024 |  16:06 | Autor: SRNA

Košarac: Važno je da BiH dobije datum početka pregovora sa EU

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je važno da BiH konačno dobije datum za početak pregovora kada je riječ o evropskom putu.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Mi iz Republike Srpske tražimo vidljivost Srpske i konačno datum pregovaranja. Ne možemo pričati ni o čemu ako ne znamo datum pregovaranja. Čini mi se da tu pokušava da se napravi neki manevarski prostor i da se fakturiše dodatna obaveza, a da nemamo datum pregovaranja. Za nas je to neprihvatljivo - izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu.

Košarac je rekao da, ipak, dijeli umjereni optimizam.

Prema njegovim riječima, predstavnici iz Srpske su konstruktivno izašli sa svim prijedlozima i potencirali pitanje usvajanja svih 14 ključnih prioriteta u paketu.

- Mnogo ranije bi bilo riješeno pitanje ispunjavanje obaveza prema Evropskom savjetu da su partneri iz FBiH prihvatili ponudu SNSD-a i naših koalicionih parnera. Izgubili smo vrijeme. U međuvremenu smo aktivno i vrlo konstruktivno participirali sa prijedlozima. Da li je to dovoljno za Evropski savjet, ne znam - rekao je Košarac.

Košarac je dodao da su u Mostaru imali konstruktivan razgovor SNSD-a i partnera u vlasti na nivou BiH i ponudili rješenja, ali da ima stvari oko kojih se nisu mogli usaglasiti kada je riječ o zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

- Imam infromaciju da radna grupa radi i pokušava da postigne određenu saglasnost. Vidjećemo do kraja sjednice Savjeta ministara da li će biti usaglašeno, ali što se tiče nas predstavnika Republike Srpske - mi smo spremni, uz vrlo jasnu poziciju Srpske da se zakon odnosi samo na sukob interesa u institucijama BiH i, naravno, način odlučivanja u komisiji - rekao je Košarac.