latinica  ћирилица
04/03/2024 |  16:14 | Autor: SRNA

Košarac: Procesom protiv Dodika želi se proizvesti haos

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da su svi svjesni da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije prekršio Ustav, ni zakon, ali da je vidljivo da se sudskim procesom protiv njega želi nastaviti da proizvodi haos na način da se Srpska okarakteriše kao rušilački element, dok je u stvarnosti situacija suprotna.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je povodom predstojećeg ročišta Dodiku zakazanog za srijedu, 6. marta, novinarima u Sarajevu rekao da to predstavlja nastavak farse, da je takvo stanje prouzrokovano intervencionizmom američkog ambasadora u BiH /Majkla Marfija/, Kristijana Šmita i drugih probošnjačkih političkih struktura, koji pokušavaju da "disciplinuju" Republiku Srpku.

- Okupljeni smo oko predsjednika Dodika i institucija Republike Srpske. Vjerujem da će biti još farse u ovom predmetu. Ovakvo kretanje u Sudu BiH je proces protiv BiH i što više bude ovakvih procesa, sve će manje i manje biti institucija BiH i same BiH - zaključio je Košarac.

Košarac je napomenuo da se Dodiku sudi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, dok je kao predsjednik Srpske obavljao svoju Ustavom definisanu nadležnost i potpisao ukaz o proglašenju zakona.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska u kontinuitetu i skladu sa zakonom donosi svoje propise i zakone.

On je ponovio da Srpska ne prihvata Šmita zbog činjenice da nije legitiman, te da neće prihvatiti bilo kakva rješenja koja on donosi, navodeći da to treba da rade legitimno izabrani domaći političari u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Vidljivo je da je svaki put, štiteći Ustav, Dodik kreirao politike Republike Srpske koje se verifikuju i na međunarodnom planu. Vidljivo je i da imamo i snagu argumenata da odgovorimo i u ovako izazovnim vremenima koja su prouzrokovana uticajima američkog ambasadora, nelegitimnog Šmita i onih lokalnih izvođača koji Republiku Srpsku vide kao problem - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je konstruktivna i dio Dejtonskog mirovnog sporazuma u koji je unijela svoj subjektivitet, čime je i međunarodno priznata, što je neosporna činjenica.

Košarac je rekao da je evidentan i izostanak osuda iz FBiH što nelegitiman čovjek nameće zakone i što se na temelju toga u neustavnim pravosudim institucijama, kakve su Tužilaštvo i Sud BiH procesuira legitimno izabrani predsjednik Republike Srpske, koji svoj posao obavlja u skladu sa Ustavom.

- Onda niko iz Sarajeva, niti iz drugih međunarodnih krugova ne kaže ništa. Doći će i na njih red. Doći će na red i ovakva struktura u FBiH kad tad ako budu željeli da afirmišu strani intervencionizam i urušavanje Dejtona - istakao je Košarac.