latinica  ћирилица
04/03/2024 |  16:52 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska nastavlja da gradi saradnju sa prijateljskim zemljama

Za Republiku Srpsku ostaje jedan od najvažnijih prioriteta da gradi saradnju sa svima i da ojačamo odnose sa nama prijateljskim zemljama, koji su se pokazali kao tradicionalno dobri, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Nakon posjeta Rusiji i Bjelorusiji, za Srpsku je važno i učešće na Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje smo imali priliku razgovarati s ljudima koji razumiju složenost odnosa u BiH i žele da čuju naš stav. Јedan dio Zapada i dalje ostaje i slijep i gluv za ono što Srpska poručuje, ali sve je više onih koje zanima šta imamo reći i to je ono što nas raduje - naglasio je Dodik.

Kako on navodi, u Antaliji su se čule neke važne poruke, koje su bile jače i zvučnije od svakog pokušaja dijela BiH da negira prava Srpske i da je predstavi kao destruktivni faktor.

- Dvojac koji predstavlja bošnjački faktor u Predsjedništvu potrudio se da ponizi BiH i iznosi poruke i stavove koji mogu samo da nanesu štetu BiH. Čuli smo i ministra spoljnih poslova, koji je iznosio stavove koji pokazuju da Bošnjaci i dalje imaju naviku da kad god se nađu u poziciji da razgovaraju izvan BiH, trče da optužuju Republiku Srpsku, kao da nisu ni svjesni da bez Srpske ne mogu da donose odluke i da na kraju dana moramo da sarađujemo ako želimo da idemo naprijed - navodi Dodik.

Ističe, da je odsustvo svijesti veliki problem za Bošnjake, jer pokušavajući da nađu podršku za svoju unitarističku politiku, uništavaju svaki napredak koji zajedno postignemo.

- Gledali smo jednog /bošnjački član Predsjedništva Denis/ Bećirovića koji je u Turskoj ponovo pokušao da plasira lažni narativ o NATO putu i da optuži Srpsku za sve što postoji. Ipak, javnost u BiH dobro zna na koji način je taj isti Bećirović narušio odnose s tom zemljom. Skandal koji je izazvao insistiranjem na imenovanju ambasadora koji nije prihvatljiv Turskoj, teško da će tamo zaboraviti, koliko god on pokušavao da sve to zamagli pričom o nekim separatistima koji mu se priviđaju, kao i svojim izjavama koje obiluju mržnjom prema svemu što je srpsko. Takvog čovjeka više nigdje ne doživljavaju kao ozbiljnog, a samim tim ni BiH gdje god se on pojavi - saopštio je Dodik na društvenoj mreži "Iks".