latinica  ћирилица
04/03/2024 |  17:24 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Nezavisni operater sistema u BiH izdao potvrdu za solarnu elektranu u Sokocu

Nezavisni operater sistema u BiH je u skladu sa zahtjevom investitora, kompanije Ener Stejt d.o.o. iz Sokoca, izdao ovom preduzeću Potvrdu o upisu u registar bilansiranih korisnika.
Potvrda o upisu u registar - Foto: Ustupljena fotografija
Potvrda o upisu u registarFoto: Ustupljena fotografija

Potvrda o upisu u registar izdata je na priključnu snagu od 100,8 MW čime je Ener Stejt d.o.o. Sokolac stekao pravo bilansiranja na prenosnoj mreži BiH od 16. januara 2024. godine.

Nakon uspješno potpisanog ugovora o koncesiji te upisa u registar Nezavisnog operatera, slijedi nastavak radova na dobijanju građevinske dozvole, kako bi radovi na izgradnji fotonaponske elektrane Sokolac 100 MW mogli krenuti početkom građevinske sezone.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zahvalnost Nezavisnom operateru BiH i kompaniji Ener Stejt na profesinalizmu i ažurnosti.

- Ova potvrda uz prethodno dobijenu koncesiju te sve aktivnosti na dobijanju iste, pokazuju našu opredjeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja. Hvala Vladi Republike Srpske, nadležnim ministarstvima, ministrima u Savjetu ministara, Komisiji za koncesije, Pravobranilaštvu Republike Srpske i Nezavisnom operateru BiH, na profesionalnom odnosu prema investitoru i opštini Sokolac. Zadovoljstvo nam je što je eminentna njemačka kompanija otvorila kćerku firmu u Sokocu u Republici Srpskoj i što se nalazimo na korak od investicije vrijedne više od sto miliona evra – rekao je Bjelica.

Fotonaponska elektrana Sokolac 100 MW gradiće se na Glasinačkom polju u blizini magistralnog puta Sokolac – Rogatica i predstavlja najveću elektranu ove vrste u Republici Srpskoj.