latinica  ћирилица
04/03/2024 |  18:57 | Autor: SRNA

Za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora

Sud BiH izrekao je presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1994. i 1995. u Bužimu nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske, te pripadnicima Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna i njihovim simpatizerima.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Vahid Bajraktarević osuđen je na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Oni su osuđeni za zločin koji su počnili u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine i to Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa takozvane Armije BiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije ove brigade.

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne te simpatizerima NOAPZB-a, prenosi "Birn".

Bajrakteviću, koji se jedini od optuženih nije pojavio na izricanju presude, u kaznu će biti uračunato vrijeme sprovedeno u pritvoru.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 15. marta 2016.

S njima je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.