latinica  ћирилица
04/03/2024 |  19:00 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Matijašević: Samo jedinstvom, Srpska može izaći još snažnija (VIDEO)

Republika Srpska ugrožena je djelovanjem nelegalnog Kristijana Šmita i intervencionizmom međunarodne zajednice.
Tribina - Foto: RTRS
TribinaFoto: RTRS

Na to su upozorili iz novoformiranog Pokreta "Odbrana Srpske". Sa tribine u Banjaluci i poruka da Republika Srpska, samo jedinstvom, može biti snažnija.

Kroz jedan montiran proces političkog progona protiv predsjednika Milorada Dodika pokušava se obezglaviti Republika Srpska i njene institucije i dovesti je u stanje prazne ljušture, upozorava Darko Matijašević. Samo snagom i nacionalnim jedinstvom Srpska se može odlučno boriti protiv sve češćih pritisaka.

- Srpska ima sve prerogative državnosti,ima sve elemente snage da na miran, demokratski, superioran pravni i politički nastup zasnovan na jedinstvu izađe još snažnija od ovoga - poručio je Matijašević.

 

Odgovor je sloga i sabornost, i jedino tako se Republika Srpska može odbraniti, poručuju borci koji su Republiku stvarali.

- U ovome svemu najveća sabornost srpskog naroda je u jedinstvu gdje smo počeli na početku rata i do kraja rata oslobodili teritoriju - istakao je Radosav Banjanin, predsjednik Udruženja penzionera VRS.

U BiH se vladavina prava zagovara samo onda kada to odgovara određenim centrima moći, smatra Nina Sajić profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Iako smo svjedoci grubog kršenja prava, ti centri moći, kaže Sajićeva, to ne prepoznaju.

- Strategije su mnogo perfidnije kojima se koriste razni centri moći i koji pokušavaju da ugroze i postojanje Srpske, u najmanju ruku njenu autonomiju. Oni su dosta skrivenim često pod okriljem evrointegracija već spomenute vladavine prava - navela je Sajićeva.

Trenutni pritisci i udari na Srpsku su najsloženiji od završetka Odbrambeno- otadžbinskog rata, poručeno je sa tribine.