latinica  ћирилица
04/03/2024 |  21:03 ⇒ 21:25 | Autor: Agencije

Srbin uhapšen zbog navodnog ratnog zločina u Vučitrnu

Muškarac sa inicijalima Ž. N. srpske nacionalnosti, uhapšen je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, osumnjičen da je navodno počinio ratne zločine na KiM, saopšteno je iz direkcije policije u Prištini.
Kosovska Mitrovica (foto: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Kosovska Mitrovica (foto: TANJUG / DOPISNIK KIM)

- Osumnjičeni Ž. N (1954) uhapšen je oko 16 časova u severnoj Mitrovici. Navedeni je osumnjičen za krivično djelo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva – seksualno nasilje', počinjeno tokom 1999. godine u opštini Vučitrn - navodi se u saopštenju tzv. kosovske policije.

Sa uhapšenim je obavljen razgovor u prisustvu branioca, a odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva određen mu je pritvor od 48 sati.

- Aljbin Kurti i sprovodioci njegovog plana etničkog čišćenja Kosova i Metohije neće se smiriti dok god u južnoj srpskoj pokrajini ima ijednog Srbina, a to potvrđuje i današnje hapšenje Ž.N. u Kosovskoj Mitrovici, čovjeka koji je zajedno sa mnogim stotinama Srba svojevremeno protjeran iz Vučitrna, saopšteno je iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Ukazano je da je na desetine Srba u prošlosti hapšeno zbog sumnje da su navodno počinili ratne zločince, da bi se nedugo zatim ispostavilo da su krivi samo zato što je neko bacio oko na njihovu imovinu ili zato što su nekada nekog pogledali poprijeko.

- Ako neko misli da će Srbi koji tamo opstaju uprkos nasilju i pritiscima Kurtijevog režima, napustiti pognute glave svoja ognjišta, ne poznaju Srbe - istakli su iz Kancelarije.