latinica  ћирилица
04/03/2024 |  21:41 | Autor: Agencije

Orban u petak sa Trampom na Floridi

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se u petak na Floridi s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ubrzo nakon što je otvoreno podržao nastojanja svog dugogodišnjeg saveznika da se ove godine vrati na mjesto predsjednika SAD.
Orban i Tramp (foto: arhiva/EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Orban i Tramp (foto: arhiva/EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Nije kockanje, već zapravo klađenje na jedinu razumnu šansu, da se mi u Mađarskoj kladimo na povratak predsjednika Trampa - poručio je mađarski lider obraćajući se na diplomatskom forumu u Turskoj.

Orban, koji je odbio da pošalje oružje Ukrajini i koji pritom održava bliske veze s Rusijom, više puta je ponavljao da samo povratak Trampa u Bijelu kuću može donijeti mir u Ukrajini.

- Јedina šansa svijeta za relativno brz mirovni sporazum je politička promjena u Sjedinjenim Američkim Državama, a to je povezano s tim ko je predsjednik - tvrdi Orban.

Takođe je rekao da je uvjeren da je Tramp bio na vlasti kada je počeo sukob u Ukrajini "sada ne bi bilo rata".

Ni Tramp ne krije svoje oduševljenje mađarskim premijerom zbog čega ga je ranije opisao kao "velikog vođu".

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočio se s tenzijama s administracijom američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte u vezi ratifikacije članstva Švedske u NATO-u. Nedugo, nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle sedmice odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.