latinica  ћирилица
04/03/2024 |  22:12 ⇒ 05/03/2024 | 07:12 | Autor: RTRS

Evropski put BiH - čekaonica prilika ili uslova? (VIDEO)

Manje od dvadest dana ostalo je do odluke Evropskog savjeta, hoće li EU otpočeti pregovore sa BiH o članstvu. O mogućem početku pregovora razgovaralo se i u emisiji "Drugi ugao".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Profesor Miloš Šolaja smatra da će BiH dobiti obećanje kandidature, ali sumnja da će otpočeti pregovore. Isto misli i ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun koji se, kaže, uvjerio u optimizam austrijskih zvaničnika kada je u pitanju evropski put BiH.

Da je BiH blizu dobijanja kandidature, smatra poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

- To je više postala politička igra nego što to stvarno posmatramo kao potrebu da dostignemo velike standarde, uslovi koji su potrebni za članstvo u EU, a ne na način da ih postavlja EU već u onoj mjeri koje su potrebne nama - kaže Šolaja.

Ono što se svakako može čuti, dodaje Vencun, je da su koraci koji su napravljeni po pitanju usvajanja Zakona, Fronteksa i izglednih šansi da se bar dva Zakona usvoje dovoljni, da taj 21. mart bude uspješan- da dobijemo otvaranje pregovora sa EU.

Bancun ističe da datum niko ne spominje.

- To nama ne može donijeti štetu, možemo imati koristi ali ako bude dodatnih zahtjeva pred BiH ni od toga ne treba praviti tragediju ako ne počnemo pregovore - smatra Mazalica.

Emisiju Drugi ugao pogledajte ovdje.