latinica  ћирилица
04/03/2024 |  22:46 | Autor: SRNA

Vlada Haitija uvela vanredno stanje

Vlada Haitija uvela je 72-časovno vanredno stanje nakon što su bande oslobodile oko 4.000 zatvorenika iz najvećeg zatvora u prijestonici Port-o-Prensu.
Haiti, zatvor (foto: EPA-EFE/Johnson Sabin) -
Haiti, zatvor (foto: EPA-EFE/Johnson Sabin)

Među odbjeglim zatvorenicima su i članovi bande koji su optuženi za ubistvo predsjednika Žovenela Moiza 2021. godine.

Na Haitiju je uveden policijski čas, dok vlada najavljuje da će krenuti u potragu za kriminalcima za koje vjeruje da su pobjegli iz zatvora, prenosi Rojters.

- Policiji je naređeno da upotrijebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju za sprovođenje policijskog časa i hapšenje svih prekršitelja - izjavio je ministar finansija Patrik Boaver, koji obavlja dužnost premijera.

Vođe bandi rekle su da žele da iznude ostavku premijera Arijela Henrija, koji se trenutno nalazi u inostranstvu, kao i da nameravaju da njegovoj vladi oduzmu kontrolu nad 80 odsto prijestonice.

Novi talas nasilja je pokrenut 29. februara kada je haićanski premijer Arijel Anrij otputovao u Najrobi, gdje pregovara o slanju međunarodnih bezbjednosnih službi, predvođenih kenijskim službenicima, u zemlju.

Vođa bande DŽimi Šerizije objavio je početak koordinisanog napada sa ciljem da se premijer razriješi funkcije.

Od ubistva Žovenela Moiza, na Haitiju je nasilje u porastu. Јoš nije izabran njegov nasljednik, a izbori nisu održani od 2016. godine.