latinica  ћирилица
04/03/2024 |  22:54 ⇒ 05/03/2024 | 07:32 | Autor: TANЈUG

Јoš jedna pobjeda Trampa: I u Mejnu povučena odluka o osporavanju kandidature

Najviši izborni zvaničnici u Mejnu zvanično su vratili Donalda Trampa na glasački listić za izbore 2024. nakon što je Vrhovni sud presudio da savezne države ne mogu da mu zabrane da se kandiduje pozivajući se na 14. amandman i zabranu pobune (ustanka).
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Kako prenosi Si-En-En, državna sekretarka Mejna Šina Belouz, demokrata, donijela je u decembru odluku da bivši američki predsednik ne može da se nađe na glasačkom listiću u ovoj saveznoj državi zbog navodnog učešća u neredima na Kapitolu 6. januara 2021. godine, ali je njena odluka stopirana dok je Vrhovni sud SAD razmatrao sličan slučaj iz Kolorada.

Vrhovni sud SAD presudio je ranije u korist kandidata za predsedničku nominaciju republikanaca Donalda Trampa, dozvolivši mu da ostane na glasačkom listiću i poništivši odluku savezne države Kolorado koja ga je diskvalifikovala zbog navodnog učešća u napadu na Kapitol.

Uzimajući u obzir tu odluku, Belouz je saopštila da u skladu sa njenom zakletvom i obavezom da poštuje zakon i Ustav, ovim povlači odluku da je kandidatura Trampa nevažeća.