latinica  ћирилица
05/03/2024 |  07:07 ⇒ 11:03 | Autor: Agencije

Počeo Svekineski narodni kongres - Kina ostvarila glavne ciljeve za 2023. godinu

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno tijelo Kine, započeo je danas zasjedanje, na kojem je premijer Li Ćijang, podnoseći izvještaj o radu vlade, naveo da je zemlja ostvarila svoje glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.
Svekineski narodni kongres (Foto: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Svekineski narodni kongres (Foto: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES)

Predsjednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasjedanja u Velikoj dvorani naroda, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Kineski premijer Li podnio je izvještaj o radu Vlade u ime Državnog savjeta na otvaranju zasjedanja nacionalne skupštine.

CRI prenosi da se u izvještaju navodi da je kineski bruto domaći proizvod porastao 5,2 odsto prošle godine, što je Kinu svrstalo među najbrže rastuće velike ekonomije na svijetu.

Ističe se i da Kina ima za cilj da postigne ekonomski rast od pet odsto u 2024. godini.

U 2023. godini u Kini je, prema izvještaju, otvoreno 12,44 miliona radnih mjesta u gradovima, sa prosječnom stopom urbane nezaposlenosti od 5,2 odsto.

Indeks potrošačkih cijena porastao je 0,2 odsto.

Kina će proširiti domaću potražnju i integrisati strategiju povećanja domaće tražnje sa naporima da produbi strukturnu reformu na strani ponude, navodi se u izvještaju o radu Vlade.

Dodaje se da će Kina promovisati stabilan rast potrošnje i pokrenuti politike za promovisanje digitalne, ekološke i zdravstvene potrošnje.