latinica  ћирилица
05/03/2024 |  07:52 ⇒ 11:03 | Autor: TANЈUG

Milović: U 21. vijeku u Evropi nema hrane i lijekova za pacijente zbog zabrane dinara

Zamjenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Milović izjavio je danas da ta zdravstvena ustanova zbog odluke Prištine da zabrani dinar radi u izuzetno teškim uslovima i apelovao na međunarodnu zajednicu da reaguje zbog stanja "neprihvatljivog za 21. vijek u Evropi", kada za pacijente nema hrane, lijekova i sanitetskog materijala.
KBC Kosovska Mitrovica (Foto: EPA/STR) -
KBC Kosovska Mitrovica (Foto: EPA/STR)

Milović je naglasio da je direktno zbog uredbe centralne banke u Prištini o zabrani dinara na KiM otežan ionako težak život Srba u pokrajini, da su ugroženi zaposleni u Kliničkom centru, ali i pacijenti u bolnicama.

On je u izjavi za TV Pink naglasio da su im svakodnevno potrebni mazut, gorivo za sanitete i da je najneophodnija hrana za pacijente.

- Podsjetiću da imamo negdje oko 536 ležajeva i da naši pacijenti iziskuju, pogotovo oni koji su dijabetčari i onkološki pacijenti, posebnu vrstu ishrane - rekao je zamjenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Milović je dodao da u okolnostima kada je Priština zabranila promet robe i hrane iz Srbije ova zdravstvena ustanova radi u nenormalnim uslovima.

Naveo je da troše postojeće zalihe naftnih derivata i mazuta, ali da nove isporuke ne stižu i da se gomilaju dugovi dobavljačima kojima plaćaju u dinarima.

Saopštio je da 1.700 radnika, ljekara, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja već više od mjesec dana ne primaju redovno lične dohotke.