latinica  ћирилица
05/03/2024 |  08:02 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Čubrilović: Konaković politizovao izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković na Diplomatskom forumu u u Antaliji politizovao projekat izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je istup Konakovića u Turskoj u vezi sa trasom auto-puta od Beograda do Sarajeva ocijenio kao promašen, te istakao da gradnja autoputa kroz Republiku Srpsku nije sporna.

- Na ovom našem prostoru svakom je dozvoljeno svašta da priča pa tako i Konakoviću o mreži auto-puteva za koje vjerujem da nije podobno upućen, kao ni u mnoge druge svari. Ali sa druge strane dozvoljava sebi da vodi trasu autoputa kuda on misli ili kuda zamišlja da bi trebalo. To je sramota i pogrešan način na koji je izneseno to što je izneseno i to bez ikakvih argumenata - rekao je Čubrilović za Glas Srpske.

To što je Konaković spominjao Sandžak u gradnji autoputa Beograd-Sarajevo, Čubrilović je nazvao sramotom i neznanjem.

- Van svakih okvira je miješati politiku u te projekte, treba gledati ovo sa ekonomske strane, ono što je najbolje za privredu jedne i druge države, kako i na koji način ih uvezivati i raditi. Ovo je potpuna politizacija svega, pa evo i onoga što ne bi trebalo nikako da bude. Konaković je potpuno promašio temu, ako nije i mjesto na kojem je govorio - rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je trasa auto-puta od Beograda do Sarajeva inicijativa svih strana u koju je bio uključen i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, te dodao da gradnja kroz Srpsku nije sporna, ali da nikada nije postignuta saglasnost u FBiH.

- Radi se ruta Beograd - Kuzmin - Bijeljina - Brčko. Da li će oni od Brčkog prema Tuzli ili nekom drugom trasom nije poznato, ali ja sam mislio da su oni našli zajedničko rješenje ipsilon krakom da se to riješi i da budu svi zadovoljni. Nama je važno da je ruta prema Doboju, odnosno Brčko - Doboj - Banjaluka usaglašena. Nikada se nismo miješali u to u kojem će se to pravcu raditi kroz FBiH, to je potpuno njihova stvar, kao što je naša stvar kroz Srpsku - naveo je Čubrilović.

On je istakao da treba uraditi ono što je moguće i što je dogovoreno.

- Naravno ekonomski najisplativije bi bilo da ide trasa od Brčkog do Tuzle, odnosno da uvežemo najveće privredne centre u Srpskoj i BiH sa Beogradom. To je najveći grad, centar brojnih dešavanja i svi su naslonjeni na taj prostor - ukazao je Čubrilović.

On je naveo da je zajednički problem trasa auto-puta oko Brčkog, s obzirom na kontakt tačke koje su Srpskoj veoma važne i do kojih će se bez sumnje doći.