latinica  ћирилица
05/03/2024 |  08:59 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

VMA već 180 godina moralna snaga i sigurnost u odbrani otadžbine

U Beogradu je održana svečana akademija povodom 180 godina Vojnomedicinske akademije, na kojoj je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević istakao da su narod i vojska Srbije imali sigurnost i moralnu snagu u odbrani otadžbine kada su znali da ova ustanova stoji iza njih.
Vojnomedicinska akademija (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Vojnomedicinska akademija (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Naša vizija mora i jeste da bude Srbija koja traje u večnost i VMA u tom smislu ima svoju ljudsku, civilizacijsku i nacionalnu ulogu. VMA je naš ponos i pokazuje snagu naše volje i nesalomivi duh našeg naroda, ona je simbol naše pobede - rekao je Vučević sinoć na svečanosti u Domu Garde na Topčideru.

On je napomenuo da je na VMA obavljeno stotine hiljada pregleda, hiljade i hiljade operacija i ostalih najkomplikovanijih intervencija, hiljade života su spaseni.

- Možemo zaključiti da je vizija naših predaka bila jaka, samostalna i nezavisna Srbija, sa svojom na svaki način opremljenom vojskom kao našom udarnom snagom. Zatim, da je ta misao bila živa i neuništiva u neuporedivo težim uslovima po naš narod, a da smo, ipak, gradili državu i vojsku i da predaja nikada nije bila niti će biti naša opcija i verujem da to i danas činimo - naglasio je Vučević.

Vučević je podsjetio da je 2. marta 1844. godine knez Aleksandar Karađorđević ukazom u tadašnjoj Kneževini Srbiji formirao Centralnu vojnu bolnicu, a da je 20. oktobra 1981. godine otvorena današnja zgrada VMA, arhitektonsko čudo i ponos Beograda.

On je ukazao na sličnost sa tadašnjim i današnjim vremenima i građevinskim preporodom Srbije, za koji vjeruje da će biti ostvaren do 2027. godine.

Vučević je naveo da je na VMA tokom prošle godine otvorena nova sala za kataterizaciju srca - angio-sala, kao i novi aparat za zračenje krvi i krvnih produkata, da je u toku postupak za instaliranje "sajber noža", obezbijeđen je linearni akcelerator, linija za magistralnu izradu lijekova, čime VMA postaje praktično mala fabrika za njihovu proizvodnju.

Načelnik VMA Miroslav Vukosavljević rekao je da je VMA ponosna na sve generacije zaposlenih, uspjehe i hrabre poduhvate u dijagnostici i liječenju najtežih bolesti, spremna uvijek da napreduje i radi, više i bolje, prenosi znanja i uči.

Vukosavljević je uručio Vučeviću prvi primjerak nove monografije izrađene povodom 180 godina VMA, a dodijeljene su i plakete najboljim organizacijskim jedinicama VMA, kao i medalja koja nosi ime doktora Vladana Đorđevića prvog učenog srpskog hirurga, prvog sanitetskog pukovnika i nekadašnjeg načelnika saniteta Vojske Srbije.

Dobitnici ove prestižnem medalje su pukovnik u penziji profesor doktor Nebojša Јović, dugogodišnji načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA i načelnik Grupe hirurških klinika VMA i profesor doktor Radivoje Simić, specijalista dječije hirurgije.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi, narodni poslanici, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici vjerskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, naučnoistraživačkih i zdravstvenih institucija, pripadnici VMA i brojni gosti.