latinica  ћирилица
05/03/2024 |  09:43 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Vulić: Domaći političari znaju šta BiH treba, a ne turista Šmit koji bi da uruši sve

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da bi turista Kristijan Šmit u Bavarskoj glatko izgubio izbore da se zalaže za ono što predlaže demokratski izabranim predstavnicima u Republici Srpskoj.
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

Komentarišući Šmitovu izjavu o izmjenama Izbornog zakona BiH i postavljanja novih rokova do kada one treba da budu usvojene, Vulićeva je upitala ko je turista Šmit i kako on zna kakav izborni zakon treba BiH?!

- Mi koji živimo u BiH i koji smo legalno i legitimno izabrani politički predstavnici svog naroda znamo šta nama treba, ali isto tako dobro znamo i šta nam ne treba - ne treba nam urušavanje ustavnog poretka, oduzimanje ljudskih prava, oduzimanje slobode misli i govora.

- A, na oduzimanju svega navedenog radi upravo turista koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a u stvari je turista koji bi da "uređuje" BiH - istakla je Vulićeva.

Ona je poručila Šmitu da su radne grupe i parlamentarci svojim aktivnostima pokazali i dokazali koliko im je važan put BiH ka EU.

- Izborni zakon je u drugom redu prioriteta i mi ćemo ga kreirati jer smo sposobniji i objektivniji od svih tih pisara koje Šmit okuplja oko sebe za vjerovatno astronomske naknade - naglasila je Vulićeva.

Koliko su Šmitove namjere nečasne, dodala je ona, najbolje govori ćutanje i vjerovatno saučesništvo tokom uzimanja šume u Varešu na 99 godina, a za interes britanske kompanije.

- Zato je za nas iz Republike Srpske pitanje imovine crvena linija nakon koje se može urušiti čitava arhitektura BiH. Nije Bavarska tako daleko, pa mi, turisto Šmitu, znamo da od 2,5 miliona hektara šume u Bavarskoj 30 odsto pripada Bavarskoj, a tek dva odsto SR Njemačkoj - navela je Vulićev za Srnu.

Ona je rekla da u fBiH Šmita uvažavaju jer je tako neko rekao, dok u Republici Srpskoj svega jedan odsto birača misli da njegova riječ ima neku težinu i to je plebiscit koji se naprosto ne može preokrenuti.